Uitspraken Raad van State op 6 december 2024:
Op 6 december 2023 heeft de Raad van State uitspraak gedaan in drie door StiL en andere natuur organisaties . In deze uitspraken is kort gezegd bepaald
Dat het nieuwe bestemmingsplan Voormalige Vliegbasis Twenthe Midden 2021 vernietigd wordt omdat uit de zogenaamde ‘passende beoordeling’ van de effecten van het plan op de nabijgelegen N2000 gebieden, niet de zekerheid is verkregen dat het plan de natuurlijke kenmerken van het gebied niet zal aantasten.
Dat het College van B&W Enschede in 2019 de effecten van Onder de Radar en het Airforce Festival op de N2000 gebieden ten onrechte als afzonderlijke projecten heeft beoordeeld. Het college had alles wat er gebeurt op het evenemententerrein bij zijn beoordeling moeten betrekken.
Het college van Provinciale Staten had moeten beoordelen of de als één project aan te merken activiteiten, waaronder dus moet worden verstaan de exploitatie van het terrein tezamen met de daar georganiseerde en te organiseren evenementen, significante gevolgen kunnen hebben voor Natura 2000-gebieden, als bedoeld in artikel 2.7, tweede lid, van de Wnb. Het college heeft dat destijds niet gedaan en moet nu een nieuwe beslissing nemen.
In 2021 schreven we het volgende:
De gemeente heeft een nieuw bestemmingsplan voormalige Vliegbasis Twenthe Midden 2021 in procedure gebracht.
Vlak voor de zomervakantie zijn de ruim 10.000 pagina’s ter inzage gelegd. Een flink deel was al bekend van de vorige keer. Het bestemmingsplan 2018 sneuvelde toen bij de Raad van State.
StiL heeft samen met de Stichting Lonneker Land en de Natuur en Milieuraad Enschede een zienswijze ingediend.
Verstopt in de vele nieuw toegevoegde stukken is te lezen dat er grootse plannen zijn voor het racen, driften, slippen en dergelijke met auto’s en andere voertuigen met verbrandingsmotoren.
De Lonnekerberg dus toch een herrieberg. En niet alleen dat. Ook een vervuilende berg waarop nog eens even veel CO2 geproduceerd gaat worden. En dat in deze tijd! Aan alle kanten wordt duidelijk hoe belangrijk het is om die uitstoot omlaag te brengen. Voor het klimaat en voor de biodiversiteit. Die biodiversiteit lijdt ook onder de enorme geluidsproductie die nog steeds als een deken over de natuurgebieden rondom het evenemententerrein komt te liggen. Nieuwe onderzoeken wijzen dat uit.
Die onderzoeken zijn natuurlijk niet door de gemeente bij de stukken gevoegd. Wel onderzoeken die aangeven dat al die activiteiten: racen, festivals met bijna ongelimiteerde geluidproducties, vuurwerk ’s nachts, helemaal geen kwaad kunnen. Wie betaalt, bepaalt wat er in de zogenaamde onafhankelijke onderzoeken komt te staan.
Op 5 oktober 2021 wordt dit plan in de stadsdeelcommissie Noord besproken en het staat gepland voor een behandeling in de Raad op 25 oktober 2021 .
Onderstaand onze zienswijze: samenvatting, infographic en uitgebreide zienswijze
Correcties en opmerkingen bij Infographic